vineri, 29 noiembrie 2013

Sfântul Putin şi tupeul cel de toate zilele.

Ştim cu toţii ce se întâmplă în Ucraina. Protestele în masă care au loc în capitală şi nu numai, este exprimarea sinceră a poporului ucrainean în legătură cu vectorul Ucrainei, care este, fără îndoială, unul european. Ştirea şoc care a provocat aceste nemulţumiri a fost comentată de importanţi lideri europeni, pe alocuri şi criticată, însă aceştia susţin şi vor susţine în continuare apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană.

Ceea ce mă deranjează cu adevărat este, însă, atitudinea "Sfântului Putin" în raport cu, ceea ce numeşte el "presiuni asupra Ucrainei din partea UE". Totul e ok, dacă după concepţia lui Putin presiune înseamnă "eşti binevenit să călătoreşti liber în spaţiul european".

Marele noroc al Federaţiei Ruse este gazul pe care îl deţine (care sigur nu e infinit) - unealta perfectă pentru a şantaja şi face presiuni asupra statelor dependente din acest punct de vedere de Rusia, printre care se numără atât Ucraina cât şi Republica Moldova.

Dar să revenim la ale noastre... Anularea semnării acordului de asociere cu Uniunea Europeană la Vilnius a fost uşor de prezis. Un bandit ca Ianukovici nu ar refuza 20 de miliarde USD în schimbul dezamăgirii propriului său popor. Prea puţin i-ar păsa. Am auzit că ar fi vorba numai despre o susperndare temporară, dar să vedeţi că viitorul ne vă demonstra contrariul - acordul de asociere nu va mai fi semnat atâta timp cât la guvernare se va afla un grup de hoţi şi atâta timp cât la conducerea ţării se va afla un preşedinte demagog şi corupt.

Acelaşi viitor îl aşteaptă şi Republica Moldova: acordul este parafat, iar în ajunul semnării acestuia - anulat. Cât se poate de simplu. Mulţumim, preamărite Putin!

joi, 21 noiembrie 2013

Istoria rescrisă a unei naţiuni.

Urmărind zilele trecute un documentar rusesc de tip comsomolist despre "cine suntem noi, moldovenii" şi "ce legătură (nu) avem cu românii", pot să spun că am rămas grav traumatizat spiritual şi că demnitatea mi-a fost pusă la zid în cel mai barbar şi impertinent mod. Mă întreb cum de şi-au permis nişte neghiobi cu capacităţi de raţiune foarte reduse să facă un film despre mine, declarându-mă moldovean din punct de vedere etnic, pro-rus, şi afirmând că sunt "fratele lor mai mic".

 Dar asta nu e tot, neobrăzaţii realizatori ai documentarului au alcătuit propriile teorii prin care spun că războiul din Transnistria din 1992 a fost provocat şi organizat de "forţele secrete de peste Prut", că aceştia au gândit din timp un plan prin care "să atace suveranitatea şi independenţa tinerei republici". Toate acestea în condiţiile în care, cu puţin timp înainte, au spus ca România este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Bine, şi atunci cum a putut una dintre cele mai sărace ţări din Europa să organizeze un război fratricid? De ce resurse materiale şi umane a dispus ţara în perioada în care trecuse abia trei ani de la căderea regimului lui Ceauşescu? Eu propun să recunoaşteţi că războiul a fost provocat anume de succesorul Imperiului Răului şi că actualul vice-prim-ministru al Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, a luptat cu arma în mână împotriva românilor dintre Prut şi Nistru. Deci vă rog să lăsaţi adevărul să triumfe şi nu vă mai vindeţi ca curvele pentru nişte bancnote ieftine. E plină Rusia de oameni care caută de mâncare, de alcoolici sau de drogaţi, iar pe voi vă preocupă să rescrieţi istoria altor naţiuni, în timp ce a voastră se află la limita indecenţei (din orice punct de vedere).

Încă un aspect important: termenul de român nu a apărut în 1859, cum intenţionează să ne convingă mulţi dintre pseudoistoricii ruşi sau chiar basarabeni. Dacă ai tupeul să crezi asta, meriţi un dicţionar peste faţă:
Români: naţiune formată prin contopirea Dacilor cu coloniştii aduşi de Traian (107 d. Cr.) din diferite părţi ale Imperiului Roman şi din care o parte trecu în Mezia (274); de la 255 până la sec. XIII, românii trăiră adăpostiţi în munţi (de aici tăcerea istoricilor în cursul unui mileniu), după care reapar ca state organizate: Muntenia în 1250 și Moldova în 1360. Azi, românii sunt în număr de peste 14 milioane, dintre care 6.684.000 în România şi 3 milioane în Ardeal şi Ungaria, restul mai ales în Basarabia, Bucovina şi Macedonia, iar o rămăşiţă însemnată în Istria. Români se mai află în Serbia (300.000), Bulgaria (65.000), Azia-Mică (5.000) etc.
Sursa: www.dexonline.ro


Din păcate, încă mai suntem înjosiţi... înjosiţi de o naţiune care se visează stăpână pe întregul univers. Iar noi ce facem? Privim indiferenţi...

miercuri, 20 noiembrie 2013

Vrem să fim proşti în continuare!

Dupa cum bine se ştie, duminica aceasta zeci de elevi au protestat în faţa Guvernului Republicii Moldova pentru a-şi arăta dezacordul făţă de reformele implementate de ministrul educaţiei Maia Sandu. Aceştia din urmă au făcut declaraţii de-a dreptul absurde, şi nu mare mi-a fost mirarea să văd că niciunul din cei intervievaţi nu a putut lega corect două cuvinte. Ba chiar mai mult, marea majoritate dintre protestatari a refuzat să ofere interviu. Cred că nu mai este cazul să ne întrebăm de ce.

Adevărul este că, sărmanii de ei, vor fi supravegheaţi de camerele video şi nu vor mai avea nicio posibilitate să copieze, respectiv şansele de a primi un cinci la bacalaureat se rezumă la zero. Personal, nu pot înţelege un singur lucru: cum să-ţi fie jenă de camerele de luat vederi de la BAC ştiind că în cluburile de noapte şi în barurile pe care le vizitezi zilnic sunt instalate aceleaşi camere de supraveghere? Or, să bagi alcool în tine constituie un lucru firesc, în timp ce să completezi nişte hârtii cu un stilou în mână - un lucru total neobişnuit, nemaivăzut de homo sapiens sapiens în secolul XXI? Dacă aceasta este realitatea, vă rog să mă iertaţi, probabil sunt puţin old school şi nu prea le am cu "distratul prin baruri".

Cât ţine de teza suţinută de mine mai sus despre elevii intervievaţi, aş mai adăuga că locul acestora, acum, le este la bibliotecă, în librării, la şcoală, şi cel mai important - la lecţii, pentru că una e să vii la şcoală, alta e să mai frecventezi şi orele. Nu mi-e greu să afirm că 80% dintre cei care erau prezenţi la protest şi urlau în gura mare "demisia", sunt viitori tractorişti, hamali, mulgători de oi, spălători de WC-uri sau alte profesii din această categorie, cu tot respectul pentru ei, însă asta cel puţin am dedus eu din bâlbele şi vocalele înşirate de elevi în faţa camerelor.

Nu am putut să nu remarc, gop style-ul acestor avocaţi ai poporului care luptă pentru dreptate. Nu doar vestimentaţia, dar şi mersul unora mă duce cu gândul la tipicii gopnici din mama Rusie. În timp ce unii din ei se ruşinau să fie intervievaţi, cei mai curajoşi se îî-iau secunde-n şir pentru a-şi aminti nişte cuvinte dificile pentru neuronul lor, cum ar fi "detector de metale", "condiţiile de la BAC" etc. Nu mai puţin piţipoanca care a ales să spună o totală dezordine de cuvinte care nu aveau nicio legătură între ele. Citez un singur fragment: "[...] Doi la mână, camerele de luat la BAC". Nu cred că e cazul să luăm cu noi vreo cameră la BAC, camerele de supraveghere deja sunt instalate acolo şi te aşteaptă pe tine, draga mea.

Apropo despre scurtarea vacanţelor, este o reformă făcută numai din milă pentru tine, pentru ca tu să ai mai mult timp să studiezi materialul care se cere, ca să dai bacalaureatul pe măcar un cinci, dacă pentru o notă mai mare nu te ajunge capul. Aşa că în locul tău, eu aş rupe cărţile. Ah da, şi încă ceva: părinţii tăi ce părere au despre faptul că protestezi împotriva unei doamne care vrea să facă om din tine? Nu cred că o părere bună...

Fraţilor, încetaţi să mai ieşiţi în stradă, pentru că deja v-aţi făcut de ruşine pe tot internetul. Să ajungeţi star-uri pe Muligambia, asta v-a mai rămas. Dacă sunteţi elevii claselor a XII-a, nu mai e timp de pierdut, viitorul depinde numai de voi, sunteţi pe ultima sută de metri a unei alegeri importante pe care trebuie s-o faceţi în viaţa voastră, pentru viaţa voastră. Luaţi-vă concediu de pe odnoklasniki şi facebook, nu vă vor simţi lipsa pentru că au milioane sau chiar miliarde de utilizatori. Protestele la care sunt prezenţi mai mulţi jurnalişti decât protestatari nu vă vor aduce roade. Gata cu copiatul, e timpul ca fiecare să-şi demonstreze adevăratele capacităţi!

Vă urez succes!

duminică, 17 noiembrie 2013

Ke fakem cu gramatika?

O să încep prin a vă arată o imagine de pe iubitul site al moldovenilor - odnoklasniki.ru.






Da dragă, o să ai examene la toate trei şi o să le pici pe toate dacă îţi pierzi timpul pentru nişte statusuri deşarte pe favorita ta reţea de socializare. Uite, tocmai din cauza asta încep să am din ce în ce mai puţină încredere în noua generaţie, care preferă să scrie codat şi cu hieroglife decât să citească o carte atunci când are timp liber. De fapt, despre ce timp liber vorbesc dacă ştiu prea bine că e îngropat prin odnoklasniki, World of Warcraft şi ţâţe goale pe net? Oare pe asemenea oameni se bazează viitorul Republicii Moldova? Categoric NU! Avem nevoie de oameni care să scrie pe facebook, să joace Counter Strike şi să se uite la cururi goale. Bine, glumesc. Nici de asemenea oameni nu avem nevoie.

Limba română este o limbă pe cale de dispariţie, care, amestecată cu alte limbi, altă gramatică şi alt lexic, evoluează. Evoluează transformându-se în altceva decât ceea ce strămoşii noştri au apărat cu precădere. Această limbă se va numi altfel, vor fi scrise noi poezii, romane şi nuvele. I se va acorda un altă denumire, mai inteligibilă, mai melodică şi mai "sexy". Va fi studiată la şcoală chiar de către copiii noştri (deşi nu sunt sigur că va mai rămâne vreo instituţie de învătământ până atunci). Rămâne numai să ne întrebăm cum se va numi. Atât de simplu!

- Bine mă, dar ce, nu avem voie să scriem aşa pe net? - Aveţi voie, dar aveţi oare nevoie? Şi cum spune o veche vorbă românească: cine din copilărie cu cele mai rele năravuri se deprinde, anevoie de ele se mai desprinde. Aşa şi în cazul nostru: cine pe net învaţă codificat a scrie, anevoie la examen se mai desprinde.

Şi întrebarea nu îşi pierde din actualitate: ce facem cu gramatica?

sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Protest reuşit vă doresc.

Pentru că este un subiect care este discutat aprins la noi în societate, în special în rândurile elevilor și nu mai puțin special în rândul profesorilor, aș vrea sa îmi expun și eu punctul de vedere despre acest lucru. Putem începe chiar cu reforma privitoare la supravegherea video la examenele de absolvire (bacalaureat, pentru cei mai puțini cărturari).

Mă adresez în primul rând inculților trândavi care așteaptă să i se ofere mură-n-gură atunci când e vorba de vreun test de evaluare a cunoștințelor, examen sau alte probe din astea. O să ma exprim la singular, pentru că vorbirea la fiecare în particular pare mai interesantă. Boule, ani întregi ai stat și ai mirosit fum de țigară în dosul curții școlii, ai căutat să îți mirosi dimineața bășinile.. care îți oferă senzații domestice, bineînțeles, pentru că în altă parte decât în patul tău nu ți-ai permite una ca asta (sper) decât să te trezești frumos (și la timp), să îți speli cavitatea bucală (care e vai de ea..), să te mai pieptăni (dar ar fi timpul să te tunzi deja) și să faci niște exerciții de încălzire a mușchilor ca să te aduci în formă, să îți faci un ceai, să-l și bei, să pui mâna pe ghiozdan și să pleci la școală. Dar e normal, o dihanie ca tine care numai emană gaze de CO2 și la școală vine din an în Paște pentru a mai trage un fum cu băieții, nu este în stare să mai gândească, pentru că ți-a fost strivită o bună parte a modului de gândire (care nici nu mai merită sa fie numit "mod de gândire").

Acum revenind la idee, singura obiecție pe care o am în fața doamnei ministru al educatiei e că nu a fost desemnată mai devreme în postul pe care îl ocupă în prezent, pentru că prea multe persoane lipsite de cultură au ajuns azi să studieze la drept, la medicină, la tehnologii informaționale și alte facultăți de la care știu că mita ar putea prinde bine. Celor care vor merge mâine la protest, nu le urez decât să se apuce serios de carte și să ajungă să poarte grijă pentru ceva care se merită, nu pentru o ieșire în stradă de acest fel. Țara are nevoie de oameni, nu de lichele, slugi, curve, imbecili și cretini. Dacă ieșiți în stradă, atunci protestați împotriva adevăratelor probleme ale societății, de care va depinde viitorul vostru și a copiilor voștri.

Concluzionăm așadar, că doza de emoții despre care vorbiți că o aveți (sau urmează s-o aveți) este instigată nu de camerele video atașate pe niște pereți sumbri, ci din simpla frică că (fir-ar de cacofonie) vă treziți cu un pix și o foaie în față pe care scrie "Test de bacalaureat 2013" și vă amintiți că ani întregi ați frecat menta pe la lecții, vorbind despre cu totul alte lucruri decât ceea ce trebuia. Ia spune, dacă nu erai supravegheat video între cei patru pereți sumbri, nu frică îți era? Cum de ce? Frică de faptul că porți în buzunar un telefon cu conexiune la internet și niște megabytes pregătiți din start, pe care ai de gând să-i folosești cu scopul "de a te inspira puțin de pe net", nimic mai mult, doar atât, ce mare treabă... Deci evident, frica să nu te "spalească" (cum e "foarte cool" sa spunem) una dintre persoanele care supraveghează cele cateva ore de examen.

Și să nu credeți că ați scăpat de mine așa ușor, voi reveni cu articole poate chiar mai dureroase pentru mărețiile voastre. Adevărul doar(m)e.