vineri, 29 noiembrie 2013

Sfântul Putin şi tupeul cel de toate zilele.

Ştim cu toţii ce se întâmplă în Ucraina. Protestele în masă care au loc în capitală şi nu numai, este exprimarea sinceră a poporului ucrainean în legătură cu vectorul Ucrainei, care este, fără îndoială, unul european. Ştirea şoc care a provocat aceste nemulţumiri a fost comentată de importanţi lideri europeni, pe alocuri şi criticată, însă aceştia susţin şi vor susţine în continuare apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană.

Ceea ce mă deranjează cu adevărat este, însă, atitudinea "Sfântului Putin" în raport cu, ceea ce numeşte el "presiuni asupra Ucrainei din partea UE". Totul e ok, dacă după concepţia lui Putin presiune înseamnă "eşti binevenit să călătoreşti liber în spaţiul european".

Marele noroc al Federaţiei Ruse este gazul pe care îl deţine (care sigur nu e infinit) - unealta perfectă pentru a şantaja şi face presiuni asupra statelor dependente din acest punct de vedere de Rusia, printre care se numără atât Ucraina cât şi Republica Moldova.

Dar să revenim la ale noastre... Anularea semnării acordului de asociere cu Uniunea Europeană la Vilnius a fost uşor de prezis. Un bandit ca Ianukovici nu ar refuza 20 de miliarde USD în schimbul dezamăgirii propriului său popor. Prea puţin i-ar păsa. Am auzit că ar fi vorba numai despre o susperndare temporară, dar să vedeţi că viitorul ne vă demonstra contrariul - acordul de asociere nu va mai fi semnat atâta timp cât la guvernare se va afla un grup de hoţi şi atâta timp cât la conducerea ţării se va afla un preşedinte demagog şi corupt.

Acelaşi viitor îl aşteaptă şi Republica Moldova: acordul este parafat, iar în ajunul semnării acestuia - anulat. Cât se poate de simplu. Mulţumim, preamărite Putin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu