duminică, 17 noiembrie 2013

Ke fakem cu gramatika?

O să încep prin a vă arată o imagine de pe iubitul site al moldovenilor - odnoklasniki.ru.






Da dragă, o să ai examene la toate trei şi o să le pici pe toate dacă îţi pierzi timpul pentru nişte statusuri deşarte pe favorita ta reţea de socializare. Uite, tocmai din cauza asta încep să am din ce în ce mai puţină încredere în noua generaţie, care preferă să scrie codat şi cu hieroglife decât să citească o carte atunci când are timp liber. De fapt, despre ce timp liber vorbesc dacă ştiu prea bine că e îngropat prin odnoklasniki, World of Warcraft şi ţâţe goale pe net? Oare pe asemenea oameni se bazează viitorul Republicii Moldova? Categoric NU! Avem nevoie de oameni care să scrie pe facebook, să joace Counter Strike şi să se uite la cururi goale. Bine, glumesc. Nici de asemenea oameni nu avem nevoie.

Limba română este o limbă pe cale de dispariţie, care, amestecată cu alte limbi, altă gramatică şi alt lexic, evoluează. Evoluează transformându-se în altceva decât ceea ce strămoşii noştri au apărat cu precădere. Această limbă se va numi altfel, vor fi scrise noi poezii, romane şi nuvele. I se va acorda un altă denumire, mai inteligibilă, mai melodică şi mai "sexy". Va fi studiată la şcoală chiar de către copiii noştri (deşi nu sunt sigur că va mai rămâne vreo instituţie de învătământ până atunci). Rămâne numai să ne întrebăm cum se va numi. Atât de simplu!

- Bine mă, dar ce, nu avem voie să scriem aşa pe net? - Aveţi voie, dar aveţi oare nevoie? Şi cum spune o veche vorbă românească: cine din copilărie cu cele mai rele năravuri se deprinde, anevoie de ele se mai desprinde. Aşa şi în cazul nostru: cine pe net învaţă codificat a scrie, anevoie la examen se mai desprinde.

Şi întrebarea nu îşi pierde din actualitate: ce facem cu gramatica?

Un comentariu: